ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ
ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

 

 

 

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

13ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

1700-1851

1851-1900

ΣΗΜΕΡΑ

 

 

Η ιστορία του παγωτού είναι μάλλον μία συλλογή από μύθους που ξεκινούν από τη γειτονική μας Ιταλία. Λένε λοιπόν πως ο αυτοκράτορας Νέρωνας έστελνε λεγεωνάριους να του φέρνουν χιόνι από τα βουνά, το οποίο ανακάτευε μετά με φρούτα, κάτι δηλαδή σαν.. παγωτό!

Παγωτό δοκίμασε και ο Μάρκο Πόλο στα μακρινά ταξίδια του στη Κίνα.. Το πρώτο όμως πραγματικό παγωτό το σέρβιρε η γυναίκα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μάντισον σε δεξίωση του συζύγου της. Εκεί, στην Αμερική ξεκίνησε και η μαζική παραγωγή του παγωτού στα τέλη του 19ου αιώνα.

Με το πέρασμα των χρόνων και συγκεκριμένα το 13ο αιώνα, ο Μάρκο Πόλο έφερε στην Ιταλία συνταγές για γρανίτες από τα ταξίδια του στην Ασία.

Έτσι αυτές οι περίφημες συνταγές διαδόθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα γύρω στο 1700 να κυκλοφορούν παγωτά προς πώληση, αλλά και βιβλία με συνταγές για παγωτά! Το 1851 δημιουργήθηκε η πρώτη βιομηχανία παραγωγής παγωτού στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Jacob Fussell.

Έπειτα άρχισαν τα εργοστάσια παραγωγής παγωτού να εξαπλώνονται, με ιδιαίτερη «άνθισή» τους μετά το 1900. Σιγά σιγά τυποποιήθηκαν πολλές από τις διαδικασίες παραγωγής του παγωτού, ώστε να παρέχεται η όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητά του, για τα δεδομένα της εποχής εκείνης.

Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε λόγο για ένα «βιομηχανοποιημένο» παγωτό, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει την τόσο μεγάλη ζήτηση και απήχηση που είχε το παγωτό στο κοινό. Το «βιομηχανοποιημένο» παγωτό καλύπτει όλα τα standards ασφάλειας και υγιεινής, διατηρώντας πάντα την παράδοση και βελτιώνοντας τη μοναδική γεύση και απόλαυση των τόσων αιώνων..

 

 

 

 

ΔΕΣ ΤΟ VIDEO